Občan nemá žádný závazek zajišťovat bezpečnost státu v době míru : ano, či ne? Proč? - Vaníček, Vít, 1977-
Autor se zamýšlí nad otázkou, zda je občan povinen zajišťovat bezpečnost státu v době míru. Vyslovuje názor, že i v této době by měl být občan více spoluzodpovědný za bezpečnost vlastní, spoluobčanů a státu jako sociokulturní jednotky. Text je vítěznou esejí třetího ročníku Ceny Dominika Freie in memoriam v oboru národní bezpečnosti.