O sociálně-právní ochraně dětí. - Novotná, Věra
Právě projednávaný návrh zákona o sociálně-právní ochraně dětí v Parlamentu České republiky vedl autorku k zamyšlení nad dlouhou tradicí sociálně-právní ochrany dětí v České republice. Za počátek institucionalizované sociálně-právní ochrany považuje rakouský zákon o chudinství z roku 1868, připomíná, že vývoj ochrany dětí byl na našem území vždy poznamenán společenskými podmínkami a na závěr definuje jak je podle právě platných předpisů sociálně-právní ochrana chápána dnes.