O předběžném opatření - Váchová, Soňa
Autorka obhajuje nutnost ustanovení, která umožňují okresním soudům vydat rozhodnutí o předběžném opatření, ocitne-li se dítě bez jakékoliv péče nebo je-li jeho život nebo příznivý vývoj vážně ohrožen. Uvádí skutečné případy, které musely soudy a okresní úřady řešit předběžným opatřením a právní normy evropských států obsahující právní úpravy podobné té v České republice.