Moderní geopolitické teorie v USA - Kupka, Martin, 1976- (2001)
Autor představuje nejvýznamnější americké bipolární geopolitické teorie, které vycházejí ze soupeření velmocí USA a SSSR v období studené války a pluralistické americké geopolitické koncepce, které považují mezinárodní vztahy za interakci většího počtu aktérů, jimiž nemusejí být pouze státy.
Keywords: geopolitika; bipolarita (mezinárodní vztahy); mezinárodní vztahy; geopolitics; bipolarity (international relations); international relations; Spojené státy americké; United States