Mírové operace OSN v postbipolárním světě - méně znamená více - Bureš, Oldřich, 1979-
Tématem článku je budoucí angažovanost OSN při řešení konfliktů. Autor nastiňuje základní teoretické přístupy používané ke studiu problematiky mírových operací OSN a zároveň definuje vybrané pojmy. Věnuje se hlavním změnám v charakteristice ozbrojených konfliktů v postbipolární éře. Analyzuje, jakým způsobem na změny reagovaly mírové operace OSN, které proběhly po skončení studené války. Stručně shrnuje základní východiska analytického konceptu rozdílu mezi schopnostmi a očekáváními a v závěru podrobně analyzuje problematiku mírových operací OSN.