Mauritánie a problematika lidských práv - Beránek, Ondřej, 1980- (2003)
Autor popisuje situaci okolo dodržování lidských práv v Mauritánii. Stručně připomíná politický vývoj státu ve 20. století a protesty proti diskriminaci domorodého obyvatelstva a porušování lidských práv. Věnuje se také velkému problému Mauritánie, kterým je otroctví.
Keywords: lidská práva; otroctví; vnitřní politika; human rights; slavery; internal policy; Mauritánie; Mauritania