Kultura jako faktor politického života v islámských společnostech arabských zemí - Blehová, Irena, 1972-
Cílem článku je rozšířit pohled na dění v islámském arabském světě o kulturní dimenzi. Článek objasňuje především některé skutečnosti související s politickou kulturou regionu, s radikálními islámskými hnutími, s islamismem, se solidaritou mezi obyvateli jednotlivých zemí regionu zřejmou z demonstrací veřejnosti. Objasněním některých kulturních prvků a některých základních hodnot společnosti lze vysvětlit fanatické činy islámských radikálů.