Konfliktní studia : úvod do teoretických východisek disciplíny - Barša, Pavel, 1960-
Článek se zabývá studiem konfliktu, jeho zvládání a řešení, které se od konce 60. let postupně vydělovalo z teorie mezinárodních vztahů. Tři základní přístupy ke konfliktu jsou realismus, pluralismus a strukturalismus. Autor rozlišuje tři nové disciplíny: strategická studia, konfliktní studia a mírový výzkum. Na závěr uvádí, že pouze pluralistický přístup spolu s konfliktním výzkumem jsou schopni čelit změnám v období globalizace.