Kolonie, závislá území a impéria v současném světě - Kubát, Michal, 1975-
Článek se věnuje současným závislým územím, jejich definováním, jejich postavením ve vztahu k mateřské zemi, jejich vnitřním politickým uspořádáním, a to jak ze systémového hlediska, tak i s ohledem na jejich politický život.