Judikát : vztah rodičů a dětí : výslech nezletilých před soudem
Judikát se týká případu, kdy nezletilí stěžovatelé podali ústavní stížnost, že je soud nevyslechl a uložil jim za povinnost stýkat se s otcem, aniž by to sami nezletilí chtěli. Ústavní soud stížnost zamítl s tím, že po rozpadu rodiny s nezletilými dětmi nejen etika příbuzenských vztahů, ale i zákon zavazuje děti k povinnosti své rodiče respektovat a není zákonného důvodu k tomu, aby rodiči, v jehož přímé péči nezletilé dítě není, byl styk s ním zakázán resp. nepřiměřeně omezem.