Jakou sociologii? - Kabele, Jiří, 1946-
Článek se týká sociologie v období reálného socialismu. Podle autora jsme se ocitli v době aplikované ontologie s horizontem zahrnujícím sociální katastrofu i blahobytnou existenci v Evropských společenstvích. Dále představuje zúčastněnou sociologii, strategickou sociologii, kritickou a odpovědnou sociologii.