Hrozí střet civilizací? - Šafránek, Ladislav, 1946-
Autor se zamýšlí nad mezními úvahami o budoucnosti civilizace, o prahu nové etapy historie lidstva, o začátku třetí světové války, o střetu civilizací. Na tyto vize se dívá spíše kritickýma očima a zabývá se otázkou, zda nejde spíše o dramatizování dosud nepoznaného.