Globalizace, identita a evropská integrace - Evropa jako globální aktér - Karlas, Jan, 1978- (2003)
Autor se zabývá globalizací jako jedním ze zdrojů probíhající diskuze o budoucnosti Evropské unie. Jeho cílem je poskytnout teoreticky podložené vysvětlení, proč diskuze o budoucnosti EU probíhá. Přitom se však snaží podat pouze částečné vysvětlení, neboť předmětem jeho zkoumání je pouze jeden z možných zdrojů diskuze.
Keywords: Evropská unie; evropská integrace -- prognózy; globalizace; European integration -- prognosis; globalization