Deset tezí o různici : podobnosti a rozdíly ve vývoji české a polské sociologie v letech 1945-1990 - Petrusek, Miloslav, 1936-2012
Článek je přednáškou, která byla přednesena na sympoziu pořádaném Polskou sociologickou společností v listopadu 1995 v Toruni, jejímž cílem bylo kritické zhodnocení vývoje polské sociologie v letech 1944-1995.