Český ombudsman - Mates, Pavel, 1947-
Článek objasňuje potřebu zřízení instituce veřejného ochránce práv v České republice, jehož činnost je stanovena zákonem z roku 1999. Podstata jeho činnosti spočívá v tom, že nemůže autoritativně nařídit změnu nezákonného rozhodnutí či postupu, má pouze možnost upozornit na postup či stav, v němž nalézá rozpor se zákony, prípadně poskytnout dotyčnému pomoc.