Byt po rozvodu - Dvořáková Závodská, Jana, 1963- (1999)
Článek popisuje skutečný případ rozvedených manželů. Manželka podává žalobu na zrušení a vypořádání společného nájmu obecného bytu a žádá, aby manžel byt vyklidil. To se však nestalo, soužití v bytě začalo být neúnosné a vyvrcholilo vzetím manžela do vazby za trestný čin násilí proti jednotlivci. Autorka se zamýšlí nad možnými řešeními bytových problémů rozvedených manželů, podmínkami společného soužití a připomíná, že existují i případy kdy takovéto soužití končí vraždou jednoho z bývalých manželů.
Keywords: manželské právo; rozvod; společné jmění manželů; násilné trestné činy; marriage law; divorce; marital property; violent crimes