Zajištění závazků při podnikání - Nesnídal, Jiří, 1939-
Neplnění závazků, zejména nezaplacení ceny za poskytnuté zboží či služby se stalo skutečnou metlou podnikání. V rámci omezených možností, které dává zákon do rukou věřiteli, aby alespoň částečně předešel nesplnění závazku dlužníkem, patří významné místo zajišťovacím prostředkům. Jsou upraveny jak občanským zákoníkem, tak i obchodním zákoníkem a vytvářejí nejnutnější předpoklady, aby v případě, že dlužník včas a řádně svůj dluh nesplní, mohla být pohledávka právní cestou uspokojena.