Vývoj obecního rozpočtu - Flechtner, Miroslav
Hospodaření obcí v současnosti vychází z obdobných podmínek, jako byly podmínky v období tzv. "první republiky". Problémem zůstává zřízení vyšších územních celků (krajů), jejichž ustanovení se stalo politickým problémem, i když pro ekonomický rozvoj by bylo účelnější provést rozdělení na "oblasti" podle požadavků EU. Problémem ekonomické samostatnosti obcí je v současné době přetrvávající spoléhání na "ochranná křídla státu", tj. systém dotací, který zabezpečuje rozpočet obcí. Druhým problémem je upřednostňování politického zastoupení před ekonomicky smýšleným zastoupením.