Vývoj katalogizačních pravidel v České republice ve 20. století, aneb, Marné vzdorování zahraničním vlivům - Stoklasová, Bohdana, 1953-
Česká katalogizační pravidla i praxe prodělala v průběhu posledního desetiletí řadu významných změn, a to jak v oblasti jmenného i věcného zpracování, tak i pravidel pro formát. Výsledkem je důsledná aplikace mezinárodních standardů (AACR2R, ISBD, LCSH, UDC_MRF, UNIMARC) nejen pro bibliografické záznamy, ale i pro záznamy autorit. To umožnilo spolupráci a výměnu záznamů nejen na národní úrovni (CASLIN - Souborný katalog ČR), ale i v mezinárodním kontextu (vzájemná spolupráce s bází WorldCat OCLC).