Vyhlášky obcí v oblasti výkonu státní správy - Vopálka, Vladimír, 1952-2014 (1996)
Na základě čl. 105 Ústavy lze orgánům (územní) samosprávy svěřit výkon státní správy jen tehdy, stanoví-li tak zákon. Z čl. 79 odst. 3 plyne, že mohou na základě a v mezích zákona vydávat právní předpisy, jsou-li k tomu zákonem (výslovně zmocněny). Autor podrobně rozebírá tuto problematiku (který subjekt, ve kterých věcech, za jakých podmínek je oprávněn obecní vyhlášku vydat, jaké náležitosti musí o.vyhláška splňovat).
Keywords: státní správa; obecně závazné vyhlášky; města; obce; veřejná správa; state administration; local laws; cities and towns; municipalities; public administration