Velcí čeští národohospodáři. (9), Střet politiky s ekonomikou za reálného socialismu - Vencovský, František, 1923-2006 (1999)
Vědecký zájem a politická orientace určily směr veřejného působení jednoho z předních ekonomů reálného socialismu - Vladimíra Kadlece. Byl aktivní jak po únoru 1948 jako národohospodář v Kanceláři prezidenta republiky, tak v 60. letech jako reformní ekonom.
Keywords: Kadlec, Vladimír, -- 1912-1998; dějiny ekonomických teorií; národní hospodářství; ekonomické teorie; fiskální politika; kupní síla; měnová politika; reálný socialismus; history of economic thought; national economy; economics (theory); fiscal policy; purchasing power; monetary policy; real socialism; Československo; Czechoslovakia