Velcí čeští národohospodáři. - Vencovský, František, 1923-2006
Josef Macek otevřel české ekonomické myšlení novým světovým teoretickým proudům. Jejich základními prvky obohatil nejen své vlastní úvahy, ale vytvářel směr, jaký lze označit za české keynesiánské myšlení třicátých let. Zvlášť silně se prosazoval v názorech na praktickou hospodářskou politiku tehdejšího Československa.