Ústavní soud České republiky a mezinárodní právo - Malenovský, Jiří, 1950-
Autor článku se soustřeďuje na otázku, jakým způsobem Ústavní soud používá mezinárodní právo. Není to zajisté jeho primární úkol, ani nejvýznamnější prvek jeho činnosti. Ústavní soud je soudem vnitrostátním, povolaným ke kontrole ústavnosti v České republice, což ho přivádí především k Ústavě ČR a k Listině základních práv a svobod. Nicméně Ústavní soud je i orgánem oprávněným k uplatňování mezinárodního práva, a to jednak v rámci systémové aplikace mezinárodních smluv o lidských právech, jednak je potom vrcholnou pojistkou dodržování mnohých mezinárodně právních závazků, které ČR převzala. Více si přečtěte v této obsáhlé stati.