Unifikovaný model neexistuje : některé problémy územní samosprávy a místních financí v intencích integrace do EU - Peková, Jitka, 1946-
Úsilí o zvyšování efektivnosti alokace finančních prostředků na zabezpečení funkcí územní samosprávy se v posledních letech dostává do určitého rozporu s úsilím o pokračování demokratizace veřejné správy a rozhodování o veřejném sektoru. Zároveň prokazují výzkumy ve vyspělých zemích, že určitá centralizace místní samosprávy do větších obcí lépe vyhovuje dosažení větší spravedlnosti v přerozdělování veřejných příjmů v rámci rozpočtové soustavy.