"Udržitelný personální management" - další krok v HRM - Zaugg, R.; -bou- (2002)
Znalostní společnost přikládá stále větší význam lidskému kapitálu, který je považován za hlavní zdroj konkurenční výhody. Proto i roste význam personálního managementu. HR specialisté se proto také zabývají i problematikou "udržitelného personálního managementu". Článek objasňuje principy tohoto vyššího stupně koncepce HRM (human resource management) a uvádí výsledky příslušné empirické studie mezi 6000 evropskými podniky.
Keywords: personální management; lidský kapitál; personnel management; human capital