Účel ochrany spotřebitele a postavení spotřebitelských organizací v ČR - Klabusayová, Naděžda, 1960-
Nízká kvalita zboží i služeb a neklesající míra arogance části prodávajících charakterizují stav trhu v České republice. Stav trhu bude takový, s jakým se budou spotřebitelé ochotni se smířit. Ke zlepšení nedojde samovolně, proto je třeba aby se spotřebitelé a občanské spotřebitelské organizace domáhali všemi zákonnými prostředky svých práv. Podnětný článek, shrnující danou problematiku v ČR.