Škůdcovství přebujelé byrokracie - Benáček, Vladimír, 1946-
Bohatství národů závisí do značné míry na tom, jak se nim podaří udržet veřejnou administrativu ve funkčním stavu a zabránit tendenci byrokracie k přerozdělování bohatství. Chování byrokrata je podmíněno možností maximalizovat rozpočet na danou činnost, nebo při daném rozpočtu minimalizovat své úsilí. Toho lze optimálně dosáhnout pouze při získání monopolu na provozování dané činnosti.