Subjektivní stránka správních deliktů - Mates, Pavel, 1947-
Autor tento svůj článek zaměřil na problematiku správních deliktů, především na jejich subjektivní stránku, která se týká především zavinění. I v oblasti správního trestání je rozlišováno zavinění úmyslné a zavinění nedbalostní. Přitom jednoznačně je otázka zavinění prozatím řešena pouze u přestupků (viz. zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů). U ostatních správních deliktů již tak jednoznačná situace není. Mnohé problémy v oblasti správního trestání by měl odstranit chystaný zákon o přestupcích.