Stupeň konvergence mezi ČR a EU : hodnocení z Bruselu je přehnaně kritické - Vintrová, Růžena
Evropská komise už podruhé ohodnotila ČR jako nejhorší ze zemí, s nimiž vede rozhovory o přičlenění k EU. Podle řady ukazatelů charakterizujících ekonomickou úroveň je však Česká republika nejlepší, případně druhá nejlepší mezi zeměmi střední a východní Evropy.