Soudobé evropské pojetí nezávislosti centrální banky - Tůma, Zdeněk, 1960-
Při zvážení soudobého pojetí nezávislosti centrální banky je zřejmé, že dvě časté výhrady proti tomuto stavu - že totiž se nezávislá centrální banka na rozdíl od politických stran nikomu nezodpovídá a že její nezávislost zhoršuje koordinanci hospodářských politik - příliš neobstojí. Nezávislá centrální banka je odpovědná za měnovou politiku v daleko větší míře než když je podřízená vládní exekutivě. Neodpovídá však vládní exekutivě, ale odpovídá veřejnosti a jí voleným představitelům. Článek zkoumá blíže tři modelová schémata centrální banky, která byla uvážena při definování nezávislosti nově vznikající Evropské centrální banky, a to: model amerického Federálního rezervního systému (Fed), model německé centrální banky (Bundesbank) a britský model (Bank of England - BoE).