Smluvní pokuta - věc dohody
Zákon nevylučuje možnost sjednání smluvní pokuty za prodlení s placením závazku. Sjednání výše smluvní pokuty či způsobu jejího určení je věcí dohody ůčastníků. Je proto možné sjednat smluvní pokutu procentní částkou za každý den, měsíc či rok prodlení stejným způsobem, jako v případě úroků z prodlení. Více se dočtete v článku autora.