Smíšený systém soudní ochrany ústavnosti - Blahož, Josef, 1932- (2000)
Vznik smíšené soudní kontroly ústavnosti je z hlediska srovnávacího práva charakteristický dvěma základními rysy: 1. uznáním "přirozené" pravomoci soudů rozhodovat o tom, zda zákon, který aplikují, respektive aplikovat mají, je či není v souladu s ústavou; 2. příslušnosti daného státu, v němž tento model existuje, do jiného právního systému než je systém angloamerický. Smíšený systém soudní kontroly ústavnosti znamená, že v daném státě jsou všechny obecné soudy nadány pravomocí posuzovat zákon, či jiné právní předpisy, které mají aplikovat z hlediska jejich souladu s ústavou. Zároveň tu existuje i zvláštní ústavní soud, který rozhoduje otázku ústavnosti, a to odděleně od rozhodování ve věci samé.
Keywords: ústava; konstitucionalismus; ústavní soudnictví; srovnávací právní věda; soudní kontrola; constitution; constitutionalism; administration of constitutional justice; comparative law