Rozluštění kódu změn : (teorie E a teorie O v podnikové praxi)
Až dosud byla otázka zásadních změn v podnikání velké buď a nebo. Buď rychle vytvořit ekonomickou hodnotu pro akcionáře, nebo trpělivě a dlouhodobě vyvíjet otevřenou firemní kulturu založenou na důvěře. Nový směr naznačuje, že kombinace "tvrdých" i "měkkých" přístupů ke změnám může radikálně transformovat způsob, jak se podniky mění a vyvíjejí.