Propastné rozdíly v produktivitě : Alberto Alesina a Francesco Giavazzi o produktivitě firem na obou březích Atlantiku - Alesina, Alberto, 1957-
Každý rok minulé dekády rostla produktivita v Evropě o 18 % pomaleji než v USA. Země Evropy si vedly různě, ale žádná z nich Ameriku nepřekonala. Neschopnost převádět vědomosti do praxe je způsobena především absencí dynamických soukromých univerzit. Evropská posedlost veřejnými a standardizovanými univerzitami odrazuje konkurenci ve výzkumu a vývoji a omezuje plodné vztahy mezi vysokým školstvím a světem podnikání. Zatímco v 90. letech americká mládež po garážích rozjížděla internetové firmy, rozmazlená evropská mládež si bez starostí a školného užívala mládí na veřejně financovaných univerzitách. To alespoň tvrdí autoři tohoto příspěvku.