Problémy s naší ústavností - Ševčík, Vlastimil, 1927-2002
Úcta k vlastnímu systému a z ní plynoucí respekt k právnímu řádu. To jsou znaky ústavnosti v demokratické společnosti. Respektem k právnímu řádu je posléze podloženo vědomí důsledků lidského chování ve vztahu k jeho následkům a také jejich předvídatelnost ve vztahu k právním normám jakéhokoli řádu. Autor se zamýšlí nad stavem našeho právního řádu a našeho právního vědomí a nad naší ústavností a politickou kulturou po téměř deseti letech od zahájení ekonomické a sociální transformace.