Priame zahraničné investície - teoretické aspekty - Táncošová, Judita, 1951-
Zahraniční investice představují jedno z možných východisek řešení nedostatku vnitřních zdrojů v podkapitalizovaných a transformujících se či rozvíjejících se ekonomikách. Potenciální investor má řadu možností v různých regionech světa, přičemž si zde konkuruje řada států. Cílem přímých zahraničních investic je řešit jednak problémy makroekonomické, jednak mikroekonomické. Teorie se v daném kontextu snaží především o analýzu výhod a nevýhod přímých zahraničních investic (FDI), důvodů a motivů internacionalizace.