Právní postavení odborů : odbory v podnicích - partnerství nebo šikana? - Schulz, Jaroslav, 1984- (1999)
Není ku prospěchu naší ekonomiky, že nám chybí samostatný zákon o postavení odborů obecně a v podnikatelských jednotkách zvláště. Není povzbuzující skutečnost, že právní postavení odborových organizací (odborových svazů či jednotlivých základních organizací) je odvozováno ze zákona o sdružování občanů. Právní subjektivita jim vzniká dnem následujícím poté, kdy byla příslušnému ministerstvu doručena písemnost k zaevidování.. a odtud se odvíjí i celá řada dalších zvláštností.
Keywords: pracovní právo; odbory -- právní aspekty; labor laws and legislation; labor unions -- legal aspects