Právně teoretická východiska postihu zločinů totalitních režimů - Kozák, Jiří (2004)
Totalitní režimy dvacátého století, jakkoliv je lze z mnoha hledisek označit za zločinné, se vyznačovaly mimo jiné tím, že represe a teror jakožto nástroje koncentrace jejich moci, byly administrativní povahy s formálně zákonným podkladem. Po pádu těchto režimů pak bylo vždy velmi nesnadné, ne-li nemožné, opřít právní postih jejich zločinů o dobové zákonodárství. Cílem této studie je přiblížit názory a filozofické koncepce některých teoretiků na tuto problematiku.
Keywords: totalitní režimy; právní odpovědnost; trestné činy; pachatelé trestných činů