Práva a povinnosti člena obecního zastupitelstva : právní úprava a praxe - Zwyrtek Hamplová, Jana, 1965-
Volby do obecních zastupitelstev zmiňuje Ústava ČR v Hlavě sedmé (Územní samospráva) článek 102 a podrobnou úpravu obsahuje pak zákon č. 152/1994 Sb., o volbách do zastupitelstev v obcích a o změně a doplnění některých dalších zákonů, ve znění zákona č. 247/1995 Sb. Právní úprava práv a povinností člena obecního zastupitelstva je pak zahrnuta především v zákoně o obcích (obecní zřízení), tj. do zákona č. 367/1990 Sb., v platném znění. Konkrétně o právech a povinnostech členů obecního zastupitelstva se dále (s některými poznatky z praxe) rozepisuje autorka tohoto článku.