Praktické zásady hodnocení zaměstnanců - Urban, Jan, 1953-
Pravidelné hodnocení zaměstnanců v organizacích je často zatíženo řadou chyb, vztahujících se jak k postupu, tak k předmětu a cílům hodnocení. Nejčastějším zdrojem těchto chyb je přílišná složitost, formalismus a subjektivita hodnocení. Jan Urban podrobně rozebírá problematiku hodnocení pracovního chování zaměstnanců, které by mělo být vždy především hodnocením jejich výkonu - pracovních výsledků a projevů jejich pracovního a sociálního chování.