Pracovní (ne)spokojenost : zdroje a způsoby řešení - Urban, Jan, 1953-
Udržování pracovní spokojenosti zaměstnanců většina firem nepovažuje za svůj prioritní cíl. Pracovní nespokojenost a z ní plynoucí postoje k práci však mají řadu závažných důsledků: ovlivňují pracovní výkonnost, kvalitu, fluktuaci a pracovní absenci i loajalitu zaměstnanců k firmě. Přečtěte si tento zajímavý příspěvek doc. Dr. J. Urbana.