Poznámky k právním aspektům telefonického uzavírání smluv - Fiala, Josef, 1953-
I naše občanské právo zná právní institut, podle něhož působí projev vůle vůči nepřítomné osobě od okamžiku, kdy jí dojde - toto ustanovení § 45 občanského zákoníku je natolik "nadčasové", že je přímo aplikovatelné na tzv. distanční smlouvy. Tento typ smluv lze aplikovat právě na telefonické uzavírání smluv. Přesto právní řád ČR dosud nereaguje dostatečně na rozvoj telekomunikačních technologií (na rozdíl od EU), i když rozvoji tohoto fenoménu nelze zabránit. Právě proto je třeba více využívat stávajících právních instrumentů.