Pozitivismus versus iusnaturalismus: nekončící příběh (pokus o strukturování problému) - Holländer, Pavel, 1953-
Autor se v této právně filozofické stati zabývá otázkou, nakolik je samotný pojem "právo" samozřejmý (triviální) pro právní praxi - kdy ho téměř "přehlíží" a v kterých případech se jím začíná zabývat. Ukazuje se, že to je zejména v tzv. "hard cases", složitých, netriviálních případech. Autor nastiňuje přístupy k této problematice v evropském právním systému - určitou disharmonii pozitivně právní a přirozenoprávní, uvádí historická východiska, souvislost s demokracií, totalitou, morálkou a tvorbou právních norem.