Postavení, působnost a organizace okresních úřadů. - Plíšek, Martin
Postavení okresních úřadů vymezuje a jejich úkoly určuje zákon č. 425/1990 Sb. V rámci reformy veřejné správy byl přijat nový zákon o okresních úřadech, vyhlášený ve Sbírce zákonů pod číslem 147/2000 Sb. V tomto příspěvku autor přibližuje další obsah novely, především se zabývá problematikou pravomocí (přednosta, zástupce přednosty OÚ), otázkou zřízení úřední desky OÚ, dozoru nad činností v souvislosti s přenesenou působností orgánů obcí, a také otázkou ukončení činnosti okresních shromáždění podle § 39. Ustanovení tohoto paragrafu nabude účinnosti 1. ledna 2001.