Politická filozofie, právo a procesy transformace. - Krejčí, Oskar, 1948-
Jedním z největších intelektuálních i praktických hybatelů proměn po roce 1989 je představa výhodnosti, potřeby a někdy i zákonitosti začlenění České republiky do evropských, přesněji řečeno zatím západoevropských, nadnárodních struktur. Na počátku stála představa rakouského hraběte Coudenhove-Kalergiho o sjednocené Evropě po vzoru USA, kterou vyjádřil ve své knize Panevropa (1923). Vše se dnes jeví jako samozřejmé, ovšem právě problematika evropské integrace je ukázkou toho, jak se teorie vyvíjí coby reflexe reality a směsi ideologických předsudků. Blíže k otázce integrace Evropy píše O. Krejčí v tomto článku.