Podniková ekonomika. - Synek, Miloslav, 1935-2022
Pro podnik je důležitá jak jeho majetková, tak kapitálová struktura. Majetková struktura ovlivňuje likviditu podniku, tj. jeho schopnost přeměnit aktiva v peníze nutné k úhradě krátkodobých dluhů. Vyšší stupeň likvidity podniku zvyšuje na jedné straně jeho finanční stabilitu, na druhé straně však snižuje jeho výnosnost. Likvidita by proto měla být optimální. O tom pojednává stať M. Synka.