Personální minimum pro výběr a přijímání zaměstnanců - Urban, Jan, 1953- (2002)
K dosažení svých cílů potřebují firmy zaměstnance s odpovídajícími znalostmi, schopnostmi i motivací. Jejich získání a výběr by se měly uskutečnit v úzké součinnosti personálního řízení a liniového managementu, na základě minimálních vynaložených nákladů a v odpovídajícím časovém rozmezí. Tyto požadavky by však neměly mít prioritu nad kvalitou nových zaměstnanců.
Keywords: personální management; přijímací řízení; personnel management; employee selection