Paradigma právního vztahu a pojímání právní subjektivity v české právní kultuře - Čermák, Karel, jr., 1973-
Učení o právním vztahu je ve své současné podobě neoddělitelně spjato s pojmem osoby, resp. subjektu práva, jenž je jedním ze dvou hlavních konstitutivních prvků právního vztahu. (Druhým je pojem subjektivního práva, resp. povinnosti.) Autor této stati se zabývá analýzou uvedené teoretické problematiky v rámci právnického myšlení.