Organizační struktura personálního řízení - Urban, Jan, 1953-
Konkrétní podoba organizační struktury personálního řízení vychází vždy ze specifických cílů a podmínek společnosti. Přesto existují určité principy, kterými by se vnitřní organizační struktura moderního personálního řízení měla řídit. O personální administrativě v podniku, o personálním plánování a controlingu, o personálním marketingu, o vnitrofiremní komunikaci se dočtete v tomto článku.