Omyly o průměrné mzdě : její vypovídací schopnost je jen mizivá - Hindls, Richard, 1950-; Hronová, Stanislava, 1954- (2001)
Autoři - děkan a proděkanka Fakulty informatiky a statistiky VŠE Praha - se zamýšlejí nad jedním tzv. "statistickým ukazatelem", nad průměrnou mzdou. Vypovídací schopnost tohoto ukazatele je doslova mizivá a autoři vysvětlují omyly, které se s tímto ukazatelem všeobecně spojují. Průměrná mzda - tento oblíbený argument v různých komentářích - nevypovídá v podstatě o ničem a mnoho věcí ještě naopak zamlžuje.
Keywords: průměrné mzdy; ekonomická statistika; average wages; economic statistics